Scleroza multiplă (SM) este o afecțiune rară, care afectează sistemul nervos central. Cele mai multe cazuri apar la persoane cu vârsta cuprinsă între 20 și 40 de ani, însă vârstnicii și copiii pot fi diagnosticați cu această problemă de sănătate.

scleroza multiplă

Creierul, măduva spinării și nervii de la nivelul ochilor sunt conectate între ele prin fibre nervoase și nervi. Când învelișul acestora (mielina) începe să se inflameze și să se deterioreze, impulsurile nervoase care se transmit între ele se întrerup.

Cauzele bolii nu sunt cunoscute pe deplin, însă medicii sunt de părere că există o combinație de factori care duc la apariția acesteia: factori genetici, infecțioși și metabolici.

Care sunt simptomele bolii

Simptomele variază mult de la un bolnav la altul. În primul stadiu al bolii, apar tulburări de vedere, amorțeală a mâinilor și picioarelor, tulburări de echilibru și de vorbire. Mai exact, poate apărea senzația de slăbiciune musculară, tremorul.

Mai pot apărea urinare frecventă, incapacitatea de a ține urina, obosealăși apetit sexual scăzut.

Pentru a pune acest diagnostic este nevoie de un examen clinic neurologic și de teste precum RMN la nivel cerebral şi al măduvei spinării, examinarea lichidului cefalorahidian.

Cine este predispus bolii

Potrivit mai multor cercetări în domeniu, au o predispoziție mai mare pentru a dezvolta această afecțiune cei care au avut astfel de cazuri în familie (rude de gradul I), cât și persoanele care au un nivel mai scăzut de vitamina D în organism.

Afecțiunea este mult mai frecventă în nordul Europei și în Canada, unde expunerea la soare, care ajută la asimilarea vitaminei D este destul de scăzută în sezonul rece.

Scleroza multiplă este o boală incurabilă, însă există tratamente care să țină afecțiunea sub control. Acestea pot cuprinde medicamente imunomodulatoare (bazate pe interferon), antiinflamatoare, cât și medicamente antidepresive și antispastice.

Majoritatea persoanelor cu această afecțiune nu ajung imobilizate la pat. Două treimi dintre cei afectați pot merge în continuare,  însă din cauza simptomelor precum slăbiciunea musculară, oboseala, problemele de echilibru pot avea nevoie de ajutor (cârje ori cărucior cu rotile).

Netratată, la aproximativ  30% dintre pacienţi duce la invaliditate după circa 20-25 ani de la debut.