Terry Wahls, M.D., photographed at the John W. Eckstein Medical Research Building in Iowa City on Tuesday, Nov. 22, 2011.

Terry Wahls, M.D., photographed at the John W. Eckstein Medical Research Building in Iowa City on Tuesday, Nov. 22, 2011.

“Stiti cine este doctor Terry Wahls? Ar trebui. S-a vindecat de scleroza multipla, o boala incurabila azi.”

dr-wahls-1Inainte de a fi medic, dr. Terry Whals este o femeie desteapta si puternica, un model de viata si intelepciune, care nu s-a sfiit sa isi schimbe credintele “medicale” de o viata si, prin propriile eforturi, sa doboare o boala incurabila – Scleroza Multipla Progresiva. Efortul a fost cu atat mai impresionant deoarece boala de care suferea ii afecta creierul, si tocmai de el avea cea mai mare nevoie in cercetarile sale stiintifice pentru vindecare.

dr-terry-wahls-bf-2007Dr. Terry Wahls este medic si profesor de medicina interna la Universitatea din Iowa, USA. Desi a studiat o viata medicina si a predat-o si altora, Dr. Terry Whals nu a fost scutita de boala. Cum s-a intamplat acest lucru? “Indiferent daca esti medic sau nu, boala nu face diferenta”, am zice noi. In schimb, Dr. Terry Whals recunoaste ca a gresit “undeva” si ca boala nu a fost doar o intamplare. Traiul de o viata, necunostinta si credintele de „atunci” a atras-o asupra ei boala ca un magnet. Dar unde a gresit?

terry-wahls-wheelchairIn anul 2000 a fost diagnosticata cu afectiune degenerativa a creierului – scleroza multipla progresiva, astazi o boala incurabila. In aceasta boala, invelisul fibrelor nervoase (mielina) este „mancat” de propriul corp. Nu exista panaceu care sa trateze boala iar singurul lucru pe care il pot face medicamentele descoperite este sa incetineasca evolutia sa.

Dar nici in acest caz situatia nu este prea roza deoarece, fiind foarte puternice, au si efectele adverse pe masura.

In anul 2003 Dr. Terry Whals avea nevoie de carje deoarece muschii picioarelor nu o mai ascultau iar mai tarziu, in acelasi an, si-a luat un scuter (scaun pe roti) fiindca nu mai putea merge nicicum, efortul mersului in carje devenise prea mare si pentru muschii bratelor.

dr-terry-wahls1_edited-11In anul 2007 boala a evoluat atat de mult incat nu mai putea sta nici macar pe scaun ci numai intinsa la orizontala, pe pat sau in scaun cu rotile rabatat pe spate. In aceasta perioada, musculatura coloanei vertebrale era efectiv “paralizata”. La recomandarile colegilor medici, a urmat chimoterapia (cu toate efectele secundare care au decurs de aici). A luat si cel mai nou si puternic medicament impotriva sclerozei multiple la vremea respectiva (Tysabri), atat de puternic incat oamenii mureau din cauza lui, ceea ce a determinat ulterior retragerea sa de pe piata.

Ajunsa in aceasta situatie si vazand ca nimic nu o mai putea ajuta, a inceput sa studieze literatura de specialitate noapte de noapte. A constatat ca celulele “mitocondrii” (niste celule in celule) sunt factorul cheie in scleroza multipla.De indata ce a ajuns la aceasta concluzie a inceput sa se documenteze despre nutrientii de care mitocondriile au nevoie pentru a se hrani. Astfel a realizat ca dieta sa era foarte saraca in acesti nutrienti, ca si dieta multora dintre noi. Pentru a reface mitocondriile lezate, a inceput sa ia suplimente de coenzima Q10, vitamine B si L-carnitina. Viteza de evolutie a bolii s-a incetinit dar, in ciuda acestei terapii, boala continua sa se agraveze.

terry-wahlsMotivata de acest mic succes a continuat cercetarile, dar de aceasta data s-a concentrat asupra alimentatiei. A inceput sa studieze din nou materia primilor ani de facultate (medicina, biochimie, fiziologie) si a facut o lista cu toate substantele necesare (nutrienti si alte substante) de care organismul avea nevoie pentru refacerea creierului, a mielinei (invelisului nervos), neurotransmitatorilor si mitocondriilor. A decis sa ia acesti nutrienti din hrana (numai alimentele contin nutrienti biodisponibili, usor asimilabili), de aceasta data exluzand total suplimentele.

Daca in anul 2007 a ajuns in stadiul critic al bolii, pe 1 septembrie 2008 a urcat pe bicicleta si a pedalat 28 de kilometri! De indata ce si-a schimbat alimentatia si a inceput sa aplice pe propriul corp noile sale descoperiri in domeniul nutritiei pentru mitocondrii (creier si nervi), a inceput sa isi revina spectaculos, simtindu-se din ce in ce mai puternica de la o saptamana la alta. In prezent pedaleaza zilnic pe bicicleta pana la serviciu si inapoi, cate 8 km de 2 ori pe zi.

Dupa ce a trait pe propria piele rezultatele pe care schimbarile in alimentatie au ridicat-o din scaunul cu rotile, viziunea sa de “atunci” despre ceea ce inseamna sanatatea si boala s-a transformat total. Astazi nu mai prescrie medicamente ci frunze verzi, organe de animale, fructe si legume colorate.

In prezent conduce studii de caz la o clinica de recuperare mentala unde trateaza pacienti cu vatamari fizice ale creierului, probleme psihiatrice majore, scleroza multipla, abuz de substante, dementa, Parkinson, Alzheimer, diabet, artrita, stres post-traumatic, migrene, depresie, fibromialgie, afectiuni cardiace, etc. Foloseste bicicleta ca mijloc de deplasare la serviciu si pedaleaza cate 8 km de 2 ori pe zi. A scris si o carte care se numeste “Minding your mitocondria” (Cum sa ai grija de mitocondriile tale) dar care, din pacate, nu este inca tradusa in limba romana.