Numita si leuconevraxita, este o afectiune foarte grava a sistemului nervos central, care survine, în special, la varste tinere, între 18-30 de ani, provocand un handicap motor greu de suportat. Boala consta din aparitia unor multiple leziuni, cu distrugerea învelisului alb ce acopera creierul, maduva spinarii si fibrele nervoase. La început, aceste leziuni sunt de marimea unei gamalii de ac, dar, prin extindere, afecteaza suprafete în continua crestere. Leziunile pot fi provocate pe cale mecanica, printr-un traumatism local, în urma unei infectari virotice eruptive (pojar, varicela, scarlatina, intoxicatii ale sangelui) sau dupa un regim alimentar necorespunzator, care a intoxicat organismul si l-a lipsit de elementele nutritive vitale. Uneori, boala se transmite ereditar, de la parinti cu carente mari în elemente vitale, fapt confirmat statistic. Ca factori favorizanti în declansarea bolii sunt considerate avorturile si intoxicatiile de sarcina.

În Romania, boala este destul de rara, aproximativ 40-50 de cazuri la 100.000 de locuitori, mult mai redusa decat în tarile din Europa Occidentala. S-a constatat însa o frecventa mai mare în judetele din jumatatea nordica a Moldovei si din nord-vestul Transilvaniei, ceea ce este greu de explicat. În general, femeile sunt de 2-3 ori mai afectate decat barbatii, din cauza unui sistem imunitar mai slab fata de antigenii cerebrali. Datele statistice arata o frecventa mai mare la lucratorii cu metale grele si solventi organici si cei din industria hartiei, pielariei si a vopselelor.

Simptomele tipice de manifestare sunt: tulburari de echilibru si de coordonare a miscarilor, tulburari de vorbire (balbaiala) si de vedere, crize cu dureri violente, paralizii, amorteli si tremuraturi ale membrelor si ale capului, oboseala fizica si intelectuala, ameteli, vertij, cefalee, incontinenta urinara si tulburari psihice cu apatie generala. Boala este însotita adesea cu starea de „împietrire a sufletului“, cauzata de pierderea oricarei urme de speranta si a unor conflicte interne între ambitiile bolnavului si posibilitatile de realizare în viata cotidiana.

Remedii naturiste pentru ameliorarea bolii

Tratamentele au menirea sa mareasca intervalele dintre crize si sa reduca gradul de nocivitate al acestora, paralel cu o revigorare a sistemului imunitar. Pentru aceasta se vor asana toate infectiile din organism (dentare, renale, genitale, gripe, sinuzita, amigdalita) si se va respecta un tratament adecvat, completat cu regim alimentar si de viata strict controlate. Prin aceasta, boala poate fi tinuta sub control, urmarind o ameliorare treptata.

Tratamentele fitoterapeutice sunt de lunga durata si apeleaza la numeroase specii de plante medicinale, administrate separat sau în amestecuri: infuzie din frunze de salvie (cate doua cani în doua zile pe saptamana, luni si joi); infuzie din herba de cretisoara (cate trei cani în doua zile pe saptamana, marti si vineri); infuzie din herba de coada soricelului (cate doua cani în doua zile pe saptamana, miercuri si duminica); macerat timp de 8 ore de vasc alb (o lingurita la 200 ml de apa rece, din care se bea cate o cana pe zi, sambata); decoct din flori si frunze de soc la 250 ml de apa fierbinte care se lasa sa dea în clocot, se strecoara si se bea cate o ceasca înainte de mesele de dimineata si seara.

Se mai prepara infuzie dintr-un amestec format din: flori de paducel (4 linguri), flori de musetel (4 linguri), frunze de vasc (4 linguri) si usturoi (3 catei); se iau doua linguri de amestec la 250 ml de apa clocotita, se infuzeaza o ora, se strecoara si se beau trei cesti pe zi, înainte de fiecare masa; – infuzie din amestecul format din: cretisoara (40 g), coada calului (40 g), salvie (30 g), cimbrisor (30 g), coada soricelului (30 g), urzici (30 g), ciubotica cucului (20 g) si sunatoare (20 g); din acest amestec se ia o lingurita la 250 ml de apa clocotita, care se infuzeaza doua minute, se strecoara si se beau doua cani pe zi, cu adaos de bitter suedez si cinci picaturi de macrisul iepurelui (la fiecare cana);  infuzie din amestecul format cu tataneasa (30 g), trifoi rosu (30 g), salvie (20 g), sunatoare (20 g), roinita (20 g), isop (10g ), lavanda (10 g), rozmarin (10 g), ventrilica (10 g); din amestec se ia o lingurita la 250 ml de apa clocotita care se infuzeaza doua minute, se strecoara si se beau doua cani pe zi cu adaos de bitter suedez (o lingurita).