O nouă explicație a motivului pentru care bărbații sunt mai puțin sensibili la aceste tulburări decât femeile.

Testosteronul. Are ca sursa si genereaza prostata și testiculele, mușchii și macho-ismul, părul toracic și, chiar a aptitudinilor matematice. Nivelurile sale sunt doar una dintre diferențele biologice între bărbați și femei, dar ele pot ajuta să explice un altul: discrepanțele în incidența bolilor autoimune.

Femeile sunt de trei până la nouă ori mai susceptibile decât bărbații să sufere de boli autoimune, inclusiv scleroza multiplă (SM), boala Grave, boala celiacă, lupusul eritematos sistemic și artrita reumatoidă. Nu numai că femeile fac aceste boli la rate mai mari, dar le fac la vârste mai tinere.

Nivelul ridicat al testosteronului la bărbați – de aproximativ șapte până la opt ori mai mare decât cel al femeilor – s-a dovedit a fi protector pentru SM atât la șoareci, cât și la bărbați. Dar nu a fost clar cum a funcționat acest lucru. Cercetările recente pe șoarecii cu SM au dezvăluit care sunt efectele protectoare ale testosteronului. Aceste efecte ar putea fi utile cu rol terapeutic. Utilizarea testosteronului nu este utilă, în special pentru femei, cele care au nevoie cel mai mult de el.

Lucrarea s-a concentrat asupra unui tip de celula imuna numita celula mastocitara. Celulele mamare au un renume prost pentru că eliberează histamină în timpul reacțiilor alergice, care în general este implicată în inflamație. La soarecii care manifestă SM, testosteronul influențează comportamentul celulelor mastocite in ganglionii limfatici, sistemul nervos central și mucoasa creierului. La șoarecii de sex feminin, care nu dispun de testosteron, celulele mastocitare produc molecule de semnalizare pro-inflamatoare numite citokine.

Atunci cand celulele mastocite din aceste zone sunt expuse la testosteron, cu toate acestea, cercetatorii au descoperit ca produc o citokine cu efectul opus: unul care întărește inflamația. La șoarecii masculi care nu au celule mastocite, SM progresează mult ca la șoarecii de sex feminin. Acest lucru sugerează că semnalizarea antiinflamatoare este cheia, mai degrabă decât sprijinirea inflamației așa cum se întâmplă la femele.

Două medicamente sunt aprobate în prezent pentru tratamentul SM. Ele actioneaza prin schimbarea populatiei de celule T la pacienți pentru a arăta mai mult ca cele observate la șoarecii de sex masculin, cu tipurile de celule T care atenuează inflamația, mai degrabă decat cele care o promovează. Poate că citokina cu numele interleukina-33, pe care testosteronul o face ca celulele mastocitare să o producă, s-ar putea într-o zi să se alăture acestora.

sursa